Kubernetes Nedir?

Kubernetes Nedir?

Kubernetes Nedir?

Kubernetes

Açık kaynaklı platformlarda projeler gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar, Kubernetes nedir? Konulu araştırmalar yaparak, birçok kaynak ihtiyacını bu platform üzerinden karşılayabilirler.

Yunanca sürücü veya dümenci anlamına gelen Kubernetes, Google mühendisleri Berendan Burns, Joe Beda ve Crai MucLuckie tarafından 2014 yılında geliştirilen ve takip eden yıllarda açık kaynaklı hale getirilen canlı bir bulut ekosistemi platformudur. Bu platformun yönetimini ise, Linux Vakfı’nın bir kolu olan Cloud Native Computing Foundation (CNCF) üstlenmiştir.

CNCF’nin olgunluğa ulaşan ilk projesi olarak dikkatleri çeken Kubernetes, en hızlı büyüyen açık kaynaklı projelerdendir. Bu projeye 2.300’den fazla kişi katkıda bulunmuştur. Büyük ve küçük ölçekli birçok şirket tarafından yaygın olarak kullanılan Kubernetes projesi, aynı zamanda Fortune 100 tarafından da benimsenmiştir.

Kubernetes Konteynerleri Nedir?

2015 yılından itibaren Kubernetes geliştiricilerine ve kullanıcılarına yönelik KubeCon platformu tarafından bir dizi etkinlik düzenlenir. Kubernetes projesinin sağladığı bulut orkestrasyon platformu çerçevesinde, gelişme gösteren açık kaynaklı ekosistem çok sayıda katılımcı ile kutlanır.

2019 yılında yapılan bu türden etkinliğe 12.000’in üzerinde site güvenirliği mühendisi ve geliştirici katıldı. Kubernetes platformunu daha yakından tanımak için, projeye dahil olan konteynerlerden biraz bahsetmek gerekir. Yazılım geliştiriciler test ortamları, farklı bulutlar, dizüstü bilgisayarlar, cihazlar, platformlar ve işletim sistemlerine yönelik sürekli yazılımlar üretiyor. Bu türden projelerin ise güvenilir biçimde çalışması oldukça önemlidir.

Bu aşamada konteynerler devreye girerek, çalışma zamanı ortamını paketleyerek güvenli çalışmasını sağlıyor. Kubernetes’in bir sanallaşma biçimi olan konteynerler, doğru kitaplıklar, bağımlılıklar, işletim sistemlerini içererek çalışabilecek baloncuklar sağlar. Konteynerler sadece uygulamanın gereksinimi kadar kaynakları içerdiği için, sanal makinelerden daha küçüktür.

Kubernetes

Kubernetes Temel Kavramları

Kullanışlı araçlara ve kullanıcı dostu arayüze sahip olan Kubernetes, geliştiricilerin ihtiyacı olan birçok kavrama standart sözlük sayfasında yer verir. Yaygın kullanılan kubectl komutlarına ise, hızlı başvuru belgesinden ulaşmak mümkündür.

Kubernetes platformu dahilinde;

  • Küme,
  • Düğüm,
  • Bulut konteyneri,
  • Hizmet öbeği,
  • Konuşlandırma,
  • Replika kümesi,
  • Hizmet

Gibi kavramlar sıklıkla kullanılın. Küme kavramı, konteynere alınmış uygulamaları çalıştırmak için kullanılan ve her birine düğüm denen bir dizi Kubernetes makinesi için kullanılır. Düğüm ise, sanal veya fiziksel bir makinedir.

Ana düğümden ve belirli sayıda işçi düğümler birleşerek kümeyi oluşturur. Yazılım ve bağımlılıklarını içeren bir imaj için bulut konteyneri kavramı kullanılır. Kubernetes kümesinde çalışan tek konteyner veya konteyner grupları için hizmet öbeği kavramı kullanılır.

Kubernetes Özellikleri Nelerdir?

Kubernetes otomatik kutu paketleme, IPv4/IPv6 dual-stack, toplu yürütme, yük dengeleyici, zamanlayıcı, hizmet keşfi gibi özellikler barındırır. Uygulamaların sağlıklı bir şekilde çalıştığını kontrol etme özelliğine sahip olan Kubernetes, dağıtım sırasında uygulamalar herhangi bir şeyden olumsuz etkileniyorsa, tersine çevirebilir.

Bu platformda tercih ettiğiniz depolama istemini kurabilir, uygulamalarınız ölçeklendirebilir, bir dizi otomatik işlevi yerine getirebilirsiniz. Kubernetes’in otomatik olarak değiştirme özelliğinden faydalanarak, projenizin otomatik ölçeklendirme gereksinimini karşılayabilir, başarısız kapsayıcıları yeniden başlatabilir veya ihtiyacınıza göre yeniden zamanlayabilirsiniz.

Kubernetes Nasıl Kullanılır?

Diğer kapsayıcı düzenleme araçlarının üstlendiği benzer görevleri üstlenebilen Kubernetes, kapsayıcıların ağ oluşturma, ölçekleme, zamanlama ve dağıtımını yönlendirme gibi görevler üstlenir. Çok fazla kapsayıcı çalıştırması gereken ölçeklendirme ortamları için oldukça kullanışlıdır.

Sürekli entegrasyon, sürekli teslim gibi DevOps uygulamalarını entegre eden ekipler, Kubernetes platformunun daha fazla çeviklik sağlamak, aynı uygulamayı farklı ortamlarda test etme ve çalıştırma, mikro hizmetleri daha kolay uygulama yeteneklerinden faydalanırlar. Bildirimsel olarak da bilinen bu araçlar, sistemin davranışının parametrelerini beyan ettiğinizde birçok işlemi otomatik çalışabilir hale getirir.

Kubernetes Avantajları Nelerdir?

Kapsayıcı düzenleme aracı olarak kullanıcısına birçok avantajlar sağlayan Kubernetes, konteyner dağıtımı, kaynak tahsisi, konteyner kullanılabilirliği, izleme, yük dengeleme, ana bilgisayar kaynaklarına göre kapsayıcı boyutunu veya konumunu ayarlama gibi birçok görevi otomatikleştirme avantajı sağlar.

En önemlisi de, bu işlemleri gerçekleştirirken konteyner etkileşiminin de güvenliğini sağlamasıdır. Kubernetes platformu hibrit, bulut, çoklu bulut, şirket içi ekosistemlerinde projelerin esnek bir şekilde kullanılabilmesine olanak sağlar. Kubernetes, çalışma ekiplerinin ihtiyaç duyduğu milyarlarca kapsayıcı çalıştırabilme avantajına sahiptir. Bilgi işlem gereksinimlerine ihtiyaç duyulan tüm alanlarda Kubernetes avantajları kullanılabilir.