LiteSpeed Nedir?

LiteSpeed Nedir?

LiteSpeed Nedir?

LiteSpeed Nedir?

Bu yazımızda 1 Temmuz 2003 tarihinde piyasada yer almaya başlayan litespeed nedir? Bunun hakkında bilgiler vereceğiz. Litespeed CloudLinux, Centos, Red Hat, Fedora, Debian gibi işletim sistemleri ile uyum içinde olan web sunucu LiteSpeed eski teknolojiye sahip olan web sunuculardan 10 kat daha hızlıdır. Performansı da bir o kadar yüksektir. Üzerinde yer alan özellikler ile birlikte kullanıldığı zaman Linux sunucu için oldukça ideal bir web sunucu özelliğini taşır.

LiteSpeed’in Avantajları Nelerdir?

Görsel ve fonksiyonel açıdan büyük bir gelişme kat eden internet sitelerini ortaya çıkarmak günümüz dünyasında oldukça kolay bir hale geldi. Bununla birlikte her yönden gelişim gösteren siteler bazı sorunları da ortaya çıkarmaya başladı. Bunun sonucunda da sistem kaynağına daha çok ihtiyaç duyuldu. Kaynağı yetersiz olan siteler hız konusunda geri kalarak seo ve kullanıcı deneyimi gibi konularda geri kaldı.

Ancak LiteSpeed, PHP kodlarını hızlı bir şekilde derleyip web sitelerini daha hızlı bir şekilde derledi ve ulaşılabilir bir duruma getirdi. Bunları yaparken sunucu kaynaklarını da minimum derecede kullandı. Bunun sonucunda internet siteleri web sunuculara kıyasla daha hızlı bir şekilde açılmaya başladı.

Güncel Ve Etkili Güvenlik Sistemi

Güncel ve etkili bir güvenlik sistemine sahip olan LiteSpeed, sahip olduğu güvenlik tedbirleri ile çok sayıda web sunucusuna kıyasla daha iyi bir performans gösteriyor. IP başına bağlantı, istek ve bant genişliği gibi konular yakından takip edilir. Olası bir durum ile karşı karşıya gelindiği zaman ıp adresi engellenir. Olası saldırıların da önüne geçilmiş olur.

Ölçeklenmiş bir web sunucusu olduğu içinde düşük boyutlarda olan trafiği ve yüksek boyuta sahip trafiği sorunsuz bir şekilde yönetebilir. Sunucunun üzerinde yer alan bütün sistemler tamamen çalışmaya başlar. Sunucu üzerinde bulunan sitelerin yayını durmadan çalışmaya devam eder.

LiteSpeed Nedir?

ModSecurity Desteğine Sahip

Diğer web sunucu servislerinde kapsamlı bir şekilde güvenlik duvarı kurallarını oluşturmak ve bu güvenlik duvarı kurallarını düzenli bir hale getirmek için yüksek bir sistem kaynağına ihtiyaç vardır. Bu tür durumlar sunucunun üzerinde bulunan tüm servislerin aniden durmasına sebep verir. Bunun sonucunda da tüm sitelerin yayını aksayacaktır.

Ama LiteSpeed web sunucusu sahip olduğu ModSecurity desteği ile güvenlik duvarı ve güvenlik duvarı kurallarının yapısını minimum sistemle sorunsuz bir şekilde günceller. Bu durumda sunucunuzun en iyi koruma ile minimum sistem kaynağına ihtiyaç duyarak sorunsuz bir şekilde güncelleme yapabilirsiniz. Bu durumda sunucunuz en iyi koruma altında minimum sistem kaynağı kullanarak çalışmasını sağlar.

 

HTTP2 Desteği

Eski HTTP2 protokolüne sahip olan http1.1 versiyonuna kıyasla farklı ve daha gelişen özelliklere sahiptir. Sürekli değişim ve gelişim gösteren internet ihtiyaçları dikkate alındığı zaman bazı internet protokolleri de güncellenerek güncel kalmak zorundadır. HTTP2 protokolü sitelerin CSS ve JS dosyaları içinde çalışarak sitenin yüklenme hızının artışına katkıda bulunur.

LSCache Desteği

Dünyada en fazla kullanılan ve dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi Wordpress, kullanıcıya çok sayıda kolaylık ve avantaj sağlıyor. Bu yüzden oldukça ciddi bir şekilde sistem kaynağına ihtiyaç duyuyor. Sitede bir yoğunluk olduğu zaman sistem kaynağı yetersiz kalabilir. Sonrasında da siteye ulaşım zorlaşabilir.

LiteSpeed’in yayınladığı LSCache eklentisi ile yapılan sorgu ve aramaların büyük bir bölümü önbellekten karşılanıyor. Bunun sonucunda da 10 kat hız artışı elde ediliyor. Bütün Wordpress altyapısına sahip sitelerde sorun çıkarmadan kullanılıyor. Sitenin açılış hızında büyük bir artışa sebep oluyor.

Görmüş olduğunuz gibi LiteSpeed;

  • Güncel ve etkili güvenlik sistemi
  • ModSecurity desteği
  • HTTP2 desteği
  • LS Cache desteği

İle kullanıcısına çok sayıda avantaj sağlıyor.