Load Balancer Nedir? Ne İşe Yarar?
Çok sayıda sunucu arasında gelen ağ trafiğini dağıtan sistem load balancer nedir? Bu konu hakkında bilgilere yer vereceğiz. Load balancer in asıl amacı herhangi bir sunucunun aşırı derecede yüklenmesinin önüne geçmek, sistemin performansını optimize etmek ve yüksek erişebilirlik sağlamaktır.
Load Balancer Yük Dengeleyici Nedir?
Aktif olarak kullanan kişi sayısında ortaya çıkan artış, sunucunun yükünü artırır. Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman iyi bir kullanıcı deneyimi ortaya çıkarmak için yük uygun bir şekilde dengelenmelidir. Bu yüzden load balancer kullanmak gerekir. Load balancer ağ ve uygulama trafiğini sunucu havuzu içinde çok sayıda sunucuya dağıtır.
Load Balancer Nasıl Çalışır?
Ters proxy işlemi gören load balancer, istemciye uygulamayı temsil eden sanal bir IP adresidir. İstemci VP ile bağlantı kurar ve yük dengeleyici bağlantının algoritmasını kullanarak sunucudaki belirli uygulama örneğine yönlendirilip yönlendirilmeyeceğini belirler. Bağlantı boyunca load balancer onun yönetimini ve izlemesini yapar.
Yük dengeleme, günümüzde çok uygulamalı, çok cihazlı iş akışları tarafından uygulanan oldukça fazla isteği gidermesi için en uygun yoldur. Günümüzde dijital işletmelerde çok sayıda uygulamaya dosya ve masaüstüne en iyi şekilde erişim sağlayan sistemler ile beraber yük dengeleme, çalışanın daha güvenilir ve tutarlı bir kullanıcı deneyimi yaşamasına fırsat verir.
Load Balancer Ne İşe Yarar?
Yük dengelemenin asıl görevi, sunucunun aşırı yüklenmesinin önüne geçmek ve çok sayıda sunucuda iyi bir etkinliği sürdürmektir. Yük dengeleyici, gelen istekler ve kaynaklar tarafından elde edilen gücü dengeleyerek, kullanıcılara en iyi şekilde kullanılabilir, ölçeklenebilir ve oldukça güvenilir bir web uygulamasını ortaya çıkarır.
Web uygulama sunucularında yük dengeleyiciler normalde backend sunucularınız ve güvenlik duvarları arasında yerleştirilir. İstemci isteğini mevcut sunucuya dağıtan yük dengeleyicileri kullanmak, kesintisiz bir şekilde yüksek trafik koşullarının karşılamada size yardımcı olur. Bununla birlikte eş zamanlı kullanıcılarda iyi bir erişim ve yanıt verme özelliğini de beraberinde getirir.
Load Balancer’in Avantajları Nelerdir?
Load Balancer’in sahip olduğu çok sayıda avantaj vardır.
O avantajlar ise şu şekildedir;
- Güvenilirlik
- Performans
- Güvenlik
- Tahmin
- Esneklik
- Ölçeklenebilirlik
Gibi çok sayıda avantaja sahiptir. Bu avantajlarından dolayı oldukça fazla tercih edilir. Şimdi bu avantajları detaylı bir şekilde inceleyelim.
Load Balancer Neden Tercih Ediliyor?
Web siteleri ve uygulamalar yüksek trafikte bile UX deneyimini korumalıdır. Bu tür durumlarda yük dengeleyiciler, verileri en iyi şekilde taşıyarak, uygulama tesliminde kaynakların kullanımını optimize ederek ve sunucunun aşırı derecede yüklenmesinin önüne geçerek trafik artışının yönetimini yapar. Bu sayede sitenin performansı korunmuş olur. Load Balancer web server’lardaki yükü en aza indirir.
En iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için trafiği optimize eder. Bununla birlikte load balancer ağ sisteminde ek bir güvenliği içinde barındırır. Kötü niyete sahip olan trafiği bulut sağlayıcıya gönderir ve burada filtreleme ye alır. Load balancer, yanı yük dengeleyiciler trafik darboğazlarını tahmin edebilir. İşletmelerin bunları önlenmesini sağlar. Tahmini bir analitik, otomasyonu kolay bir hale getirir. Bunun sonucunda işletmenin gelecek ile ilgili karar vermesine yardımcı olur.
Load Balancer, kullanıcıya verilen hizmeti devam ettirmek için başarılı olamayan ve düşük performanslı bileşenleri şeffaf bir şekilde barındırır. Web sitesi yoğun bir trafikte bile oldukça iyi bir performans gösterebilir. Mevcut trafiğe sahip olan sunucular arasında iyi bir şekilde dağıtım yapmak için kullanılan yük dengeleyiciler, uygulamanın ölçeklenebilirliğini arttırır ve sürdürür.