Sanal Sunucu (Vds) Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital platformlarını daha verimli kullanmak isteyen kullanıcılar, sanal sunucu (Vds) nedir? Ne işe yarar? Konulu araştırmalar yaparak yüksek performanslı sunucu imkanlarından faydalanabilirler. Birden fazla sunucunun bir sitede kullanılmasını olanaklı hale getiren sanal sunucu, site ihtiyaçlarının paylaşımlı sunucularla karşılamadığı durumlarda, yüksek performans sağlamak için kullanılır.
Sanallaştırma teknolojisinin en güzel şeklide kullanıldığı bu sistem, sistemde görevlendirilen her bir sunucunun özel bir sunucu gibi çalışmasını sağlar. Kullanıcı her sanal sunucu için farklı işletim sistemi çalıştırabilir ve farklı IP adresleri ve e-posta yöntemine sahiptir.
Bu da sunucuların birinde oluşabilecek herhangi bir sorunda, kullanılan web sitesinin aktivitelerini devam ettirebilmesine olanak sağlar. Aynı zamanda da sistem özel bir sunucu görevi üstlenerek, verilerin şifreli bir sistemde korunmasına olanak sağlar. Web barındırma maliyetlerinin azaltılması için sanal sunucu tercihlerinde bulunulabilir.
Sanal Sunucu Avantajları
Birden fazla sunucunun tek bir cihaz üzerinden kullanılmasına olanak sağlayan sanal sunucu, kullanıcının tek bir cihaz üzerinden farklı IP adresleri ile internete açılmasına olanak sağlar.
Bu yönüyle incelendiğinde;
- Donanım ve enerji tasarrufu sağlar.
- Her bir kullanıcı için bant genişliği oluşturmasına ve depolama alanı oluşturmasına olanak sağlar.
- Her bir sunucu için farklı işletim sistemi kullanılabilir ve çalışmalar sırasında herhangi bir çakışma olmaz.
- Bir sunucuda oluşabilecek sorundan, sistem dahilinde bulunan diğer sunucu etkilenmez.
- Dedicated sunucuları ile karşılaştırıldığında daha ekonomiktir.
- Paylaşımlı sunuculara göre daha güvenilir olarak kabul edilir.
- Test süreçlerine ve günlük iş akışına oldukça yatkındır.
- SSH ve root erişim olanakları ile sistem optimize edilebilir.
Gibi avantajları ile sanal sunucular diğer sunuculara göre daha kullanışlıdır.
Sanal Sunucu Ne İçin Kullanılır?
Küçük ve sürekli performans gereksinimlerini en iyi şekilde karşılama özelliğine sahip olan sanal sunucular, birden fazla internet sitesi barındırmak isteyen kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilir. Şirket veya kişisel kullanıcılar verilerini saklamak için sunucuların veri tabanını kullanabilirler.
Sanal sunucu alt yapısının teknik özellikleri, barındırdığı bilgilere istenilen ortamdan erişim olanağı sağlar. Plesk veya cPanel için oldukça kullanışlıdır. Bulut tabanlı hizmetlerin geliştirilmesine ve sunumuna yatkınlık gösterir.
Firmalar donanım ve alt yapı ihtiyaçlarını karşılayarak sanal sunucu avantajlarını kullanabilirler veya bu anlamda güvenilir hizmet sağlayan firma tercihinde bulunarak, yüksek performanslı ve güvenli alt yapı imkanlarından faydalanabilirler.
Sanal Sunucu Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Diğer sunucu kullanımında olduğu gibi, RAM, CPU ve disk alanı artan trafiğin kontrolü açısından oldukça önemlidir. MySQL VPS Server, IIS VPS, WordPress Server kullanımlarına olanak sağlayan sanal sunucular, kullanıcının ihtiyaç duyduğu bir çok uygulamanın çalıştırılmasına olanak sağlar.
Bu anlamda VPS (Virtual Private Server) ve VDS (Virtual Dedicated Server) sanallaştırılmış teknolojileri kullanabilirler. VDS alt yapısının kullanıldığı durumlarda kaynaklar donanımsal olarak ayrılmışken, VPS’de kaynaklar her bir sunucu için eşit olarak dağıtılır.
VDS sanal sunucu sistemlerinde, bir sitenin kaynakları diğer siteler tarafından kullanılmadığından daha güvenlidir. Bununla birlikte VPS alt yapısını kullanan sunucularda kullanıcı yetkileri, VDS alt yapısına göre daha kısıtlıdır.
Ne Zaman Sanal Sunucu Kiralamalı?
Paylaşımlı sunucularla sağlanan hizmetlerde, trafik akışına bağlı olarak sayfa yüklenme sorunları görülebilir. Paylaşımlı hostingin yetersiz kaldığı bu gibi durumlara çözüm olarak, sanal sunucuların kullanılması önerilir. Bir site güvenlik ve gizlilik gerektiren veriler barındırıyorsa, daha güvenli olan VPS veya VDS sanal sunucu hizmeti almalıdır. Bu sayede kullanıcı kendi güvenliğini sağlayabilecek güvenli yazılımlar kullanabilir.
Bu konuda güvenilir firma tercihinde bulunan müşteriler, verilen hosting hizmetine bağlı olarak bu tür hizmetlerden de faydalanabilirler. Alt yapısını sanal sunucu üzerinden sağlayan siteler, bellekten kaynaklı 503 sunucu hataları ile daha az karşılaşırlar. Paylaşımlı hosting standartları site işlevselliğini desteklenemediği durumlarda, root erişimi olanaklarına sahip sanal sunucuya geçmenin zamanı gelmiş demektir.
Sanal Sunucu İle Bulut Sunucu Arasındaki Farklılıklar
Cloud Server olarak adlandırılan sanal sunucu ile web sitesinin veya sunucunun içeriği networkle birbirine bağlı çok sayıda sunucuda depolanır. Bu durum VPS ve VDS sanal sunuculardan daha fazla sunucu kaynağına sahiptir.
Yüksek performans gerektiren web siteleri için bulut sunucular daha avantajlı olup, güvenirlik ve özelleştirme seçenekleri açısından VPS ve VDS sanal sunucular daha avantajlıdır.