Ubuntu 20.04 Üzerinde Aapanel Nasıl Kurulur?
Ubuntu 20.04 üzerinde aapanel nasıl kurulur işlem adımları, sunucu yönetimi işlemlerinin belirlenen prosedürlere göre yapılması açısından önemlidir. Ubuntu, masaüstü işletim sistemlerinden birisidir ve Linux çekirdeğinin geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. 20.04 versiyonu 23 Nisan 2020’de yayınlanmıştır.
İşletim sistemi arayüzünde, GNOME masaüstü ortamı yer alıyor ve kullanıcıların daha kolay işlem yapmasını sağlıyor. Kullanımı daha kolay bir arayüzdür ve sunucu panel yönetimlerinde, kullanıcılara yeni deneyimler sunar. Aapanel, web sunucu yönetim paneli olarak tasarlanmıştır ve sunucu ayarlarının daha kolay yapılmasını sağlar.
Aapanel Nedir?
Web sunucularının yönetilmesi için geliştirilen paneller, kullanıcılara farklı deneyimler kazandırabiliyor. Hafif ve modern bir yönetim panelidir ve web sunucularında tüm ihtiyaçların karşılanmasını sağlar.
Sunucu yönetimini kolaylaştırıcı ayarlara sahiptir. İşlevselliği yüksektir ve yönetim paneli üzerinde, veritabanı hizmeti, LAMP/LEMP yığınları, FTP gibi özellikler içerir. Aapanel kurulumunu, Ubundu 20.04 üzerine yapmak isteyenler, tüm gereksinimleri kontrol etmeli ve cihazlarını, işletim sistemi ayarlarını ona göre yapmalıdır.
Aapanel Kurulumu
Ubuntu 20.04 işletim sistemini kullanan sunucularda, veri tabanı yönetimi için yönetim paneli seçimi yapmak gerekiyor. Aapenel kurulumu yapacak olanlar, önerilen işlem adımlarına göre kurulumlarını ve ayar işlemlerini yaparlar.
- Sunucu güncelleme,
- Kurulum paketlerini yükleme,
- Aapanel yazılımını indirme,
- Kurulum dosyasını çalıştırma,
- Kurulumu tamamlama,
- Sunucu bileşenlerini yükleme,
- Güvenlik duvarı ayarlarını yapma,
Bu işlem adımlarını kullanarak Ubuntu 20.04 üzerinde yönetim paneli kurulumu başarılı bir şekilde tamamlanır. Bu yönetim paneli, kullanıcılara, kolay işlem özelliği ile zaman kazandıracaktır.
AaPanel Gereksinimleri
Web sunucuları için Aapanel kurulumu yapacak olanlar, cihazlarının özelliklerini kontrol etmeli ve gereksinimleri tamamlamalıdır.
- En az 2GB RAM,
- En az 20 GB depolama alanı,
- Ubuntu 20.04 LTS işletim sistemi,
- Root kullanıcı izne ya da Wheel grup üyeliği izinleri,
- Alan adı oluşturma,
Sistem gereksinimleri tamamlandıktan sonra Aapanel kurulum dosyaları indirilir ve gösterilen işlem adımları ile kurulumlar hızla tamamlanır.
Sunucu Güncelleme İşlemi
Ubundu 20.04 LTS işletim sistemi kurulu bulunan web sunucularında, yönetim paneli kurulum işlemi öncesinde, sunucu dosyalarının güncel olması gerekiyor. Güncelleme işlemlerini yapmak isteyenler, kontrol paneline şu kodu yazarlar.
“sudo apt uptade && sudo apt uprgrade -y” bu kod bilgisi herkes ile paylaşılıyor ve isteyenler, kodu kopyalayarak, bilgisayarlarındaki kontrol paneline yapıştırıyor ve enter tuşu ile gerekli güncellemenin hemen yapılmasını sağlıyor. İndirilen kurulum paketleri, “sudo apt install –y curl wget sudo” komutu ile yükleniyor.
Aapanel İndirme
Aapanel indirme işlemleri için gerekli betinleri indirilmesi gerekiyor. İndirme işlemleri wget komutu ile yapılıyor. “wget –o install.sh htpp://www.aapanel.com/script/install-ubuntu_.6.0_en.sh” komutu ile indirme işlemleri otomatik olarak yapılıyor.
Aapanel Kurulum İşlemleri
Ubuntu 20.04 LTS işletim sistemi ile çalışan web sunucusuna aapanel kurulum dosyalarını indirenler, çalıştırma komutu ile kurulum işlemlerini başlatabiliyor. “sudo bash install.sh” kurulum dosyaları çalıştırılır. Kurulum işlem adımları tamamlandıktan sonra kullanıcı Aapanel, kullanıcı adı, şifre, Ip adresi, port numarası ayarlarını yapar. Gerekli ayarları yapanlar, kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yaparak web sunucularını yönetmeye başlarlar.
Sunucu Ayarları ve Güvenliği
Web sunucusunda işlem ayarlarının yapılabilmesi ve erişim izinlerinin ayarlanabilmesi için 8888 portunun aktif edilmesi gerekiyor. “sudo ufw allow 8888/tcp” bu kod ile gerekli izinler ayarlanır. Aapanel güvenliği için güvenlik ayarları yapılır. 8888 port ayarı ve SSL güvenlik sertifika yükleme işlemleri bunlardan birisidir. Bu işlem adımlarını uygulamak, ubunbut 20.04 LTS üzerinde aapanel kurulum işlemlerinin başarıyla tamamlanmasını ve web sunucu yönetiminin kolay adımlarla yapılmasını sağlayacaktır.