Ubuntu Vesta Kontrol Panel Kurulumu
Ubuntu Vesta, internet kullanıcılarının kendi web sitelerini saklı tutmasını ve kontrolünü sağlayan bir kontrol panelidir. PHP programlama diliyle yazılan Vesta, açık kaynak kodlu şekilde oluşturulmuştur.
Özellikle bireysel kullanıcılara uygun olarak tasarlanmış hosting hizmeti; ücretsiz olup, az sayıda web sitesi barındırmak isteyen ya da yeni başlayan kullanıcılar için düzenlenmiş bir paneldir.
Vesta Kontrol Paneli Nedir?
Ubuntu vesta kontrol panel kurulumu basit ve kullanışlı bir web programıdır. Vesta kontrol Ubuntu; kullanıcılarına alan adı, e-mail, FTP(dosya aktarım), yedekleme, web dosyası, eklenti yönetimi gibi komutların yerine getirilmesini ve kullanıcıların kendi tercihine uygun ayarların seçilmesini sağlar. Vesta kontrol paneli, düşük kapasiteli bir program olduğundan, kurulumu oldukça basittir. Ubuntu Vesta, basit bir program olduğundan genellikle bireysel ve küçük işletmelere daha uygundur.
Vesta Kontrol Paneli'nin Özellikleri
Ubuntu vesta kontrol panel kurulumu oldukça basit bir yazılım olup, kullanıcıya alan adı yönlendirme imkanı sunar. Vesta kontrol paneli, kullanıcıların birden fazla web sitesinde e-mail oluşturmasını ve bu maillerinin casus yazılımlara karşı korunmasını sağlar.
Kullanıcıların kendi dosyalarını başkalarıyla da paylaşabilmesine olanak sağlayan Vesta panel, dosyaların tarayıcıda görüntülenmesine ve paylaşılabilmesine yardımcı olur. Ücretsiz bir kullanım imkanı sunan Vesta kontrol paneli, yeni web geliştiricileri ve basit işlevli hosting şirketleri tarafından çokça tercih edilir. Dil desteğinin olmasının yanı sıra, web siteleriyle ilgili bütün hizmetler de bünyesinde barınmaktadır.
Vesta Kontrol Paneli Nasıl Kurulur?
Ubuntu vesta kontrol panel kurulumu hakkında en merak edilen kısım, nasıl olduğudur. Vesta kontrol paneli ücretsiz olduğundan dolayı tüm bu işlemler herhangi bir ücret talep edilmeden rahatlıkla uygulanabilir.
Vesta kontrol panelinin kurulum aşaması şu şekildedir;
SSH(Güvenlik Protokolü) Ulaşımı
Kullanıcının SSH bağlantısıyla sunucuya root komutuyla bağlanır.
Kurulum Süreci
Kullanıcı SSH'yi kurduktan sonra kuruluma hazır olan panel, aşağıdaki komutu terminal ekranına yazar.
- curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh
- bash vst-install.sh
Bilgilerin Doldurulması
Kullanıcı ekrandaki bilgileri doldurur veya enter tuşuna basarak ayarları otomatik olarak işaretlemiş olur.
Vesta Arayüz Ekranı
Kurulumun tamamlanmasının ardından beliren ekranda kullanıcının giriş bilgileri verilir. Bu bilgiler kullanıcı tarafından sisteme geçiş yapabilmesi için verilir. Verilen ip adresi linki kullanıcı tarafından tarayıcıda açılır. Kullanıcı adı ve şifre girildikten sonra açılan sayfada kullanıcı ve hesap ayarları yapılır.
Admin Kurulumu
Vesta paneli kurulumunun tamamlanmasının ardından dns sunucularının düzgün çalışabilmesi için üst menüdeki paketler sekmesine tıklanır. Açılan pencerede tüm paketler seçilip DNS-Template, child-ns olarak değiştirilir. Böylelikle sunucular sorunsuz bir şekilde işleyecektir.
Vesta Kontrol Paneli Nasıl Kullanılır?
Ubuntu vesta kontrol panel kurulumu tamamlandığı zaman, kullanıcılar Vesta'nın nasıl kullanılacağını merak ediyor. Vesta, basit ve anlaşılır bir arayüze sahip olduğundan anlaması ve kullanımı çok kolaydır. Üst menüde yer alan seçeneklerin anlamı, kullanıcıların daha iyi ayarlama yapabilmesi için gereklidir. Vesta kontrol panelinde sekmelerin anlamları aşağıda verilmiştir.
- DB, kullanıcının yeni veritabanı eklemesini sağlayan seçenektir.
- Cron, yeni zamanlı görev komutlarının eklendiği yerdir.
- Yedek, web sayfaları ve veritabanlarında yedekleme gerçekleştirir.
- IP, kullanıcının kendisine yeni ip adresi oluşturmasını ve eklemesini sağlayan sekmedir.
- APPS, birbirinden farklı yazılımların tek bir yerde toplanmasını sağlar.
Vesta Kontrol Paneli Hakkında
Ubuntu vesta kontrol panel kurulumu çok basit olan ve kullanım kolaylığı olan bir derleyici programdır. Vesta kontrol paneli; dosyaların, web sitelerinin ve e-maillerin düzenli ve tertipli bir şekilde yönetilip kontrol edilmesini sağlar. Bu panel, tarayıcıda bilgilerin daha hızlı işlenip toparlanmasını sağlayarak kullanıcılarına dosya barındırma hizmeti verir.